Sladké zemiaky – jedna z najzdravších potravín sveta

Verzia pre tlačVerzia pre tlač

 
Sladké zemiaky, nazývané taktiež batáty, nemajú okrem názvu s bežnými zemiakmi spoločné takmer nič. Ide o koreňové hľuzy povojníka batátového – rastliny s pôvodom v Južnej Amerike. Sladké zemiaky nie sú ani príbuzné jamov (škrobovité, jedlé hľuzy z Afriky s malým množstvom vitamínov), hoci sa na seba ponášajú. Sladké sú výlučne vďaka enzýmu meniacemu škroby na cukry. 
Čo v nich nájdeme?
Biele, fialové a oranžové sladké zemiaky sú dobrým zdrojom draslíka a vlákniny. Rovnako ako iné plodiny oranžovožltej farby, sú taktiež vynikajúcim zdrojom betakaroténu. Jeden stredne veľký zemiak sa pýši viac ako 100% odporúčanej dennej dávky vitamínu A a viac ako dve tretiny odporúčanej dennej dávky vitamínu C. 
 
Akými liečivými účinkami sa pýšia?
Sladké zemiaky sú vynikajúcim zdrojom už spomínanej rozpustnej vlákniny – pektínu, ktorý viaže cholesterol a pomáha ho vylučovať z organizmu. Nerozpustná vláknina v šupke zas pôsobí proti zápche a hemoroidom, no dokáže i znížiť riziko vzniku rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Vďaka vysokému obsahu betakaroténu chránia pred srdcovými ochoreniami a mnohými druhmi rakoviny. Udržiavajú pokožku zdravú a posilňujú imunitný systém. 
Postačí už jeden
Jeden stredne veľký sladký zemiak predstavuje jednu porciu zeleniny. Nezabudnite, že vo všeobecnosti sa odporúča jesť minimálne 5 porcií zeleniny denne.
Nakupujte správne
Vyberajte si predovšetkým hladké, oblé, suché plody bez záhybov na šupke, klíčkov či zhnitých častí. Najlepšie je vybrať zemiak s čo najtmavšou šupkou, pretože má jasno oranžovú dužinu s veľkým podielom živín. Sladké zemiaky skladujte na chladnom a tmavom mieste, avšak nie v chladničke. Vyhoďte ich okamžite ako začnú plesnivieť, nakoľko v tejto fáze stratili svoju prirodzenú chuť. 
Zopár tipov k príprave
Či je sladký zemiak uvarený zistíte, ak ho stlačíte kliešťami. Mal by byť mäkký. Pečenie sladkých zemiakov urýchlite, ak ich pozdĺžne poprepichujete kovovou ihlicou. Takto sa teplo dostane až do stredu. 
Zo sladkých zemiakov sa dá pripraviť vynikajúca kaša, no klasické varenie vo veľkom množstve vody ich pripraví o množstvo živín a chuť. Namiesto toho uvarte ošúpané plody v malom množstve vývaru na miernom ohni a roztlačte ich spolu s ním.
Sladké zemiaky sa hodia nielen v zime na zohriatie, ale aj v lete. Na grilovacie ihlice napichnite menšie kúsky, potrite ich olivovým olejom a ochuťte bylinkami, prípadne posypte škoricou alebo ďumbierom.
 
Zobraziť galériu?: 
Nie